Sunday, July 12, 2009

PEMIMPIN & PENGURUSAN DIRI

Apabila membicarakan mengenai kepimpinan, maka kita tidak dapat lari dari maksud hadis Rasulullah s.a.w iaitu :

كُلُّكُمْ رَاعٍ وَكُلُّكُمْ مَسْئُوْلٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ

Setiap daripada kamu adalah pemimpin dan setiap dari kamu akan ditanya mengenai orang-orang yang dipimpinnya.Ada sesetengah orang beranggapan bahawa pemimpin hanyalah perdana menteri, menteri besar, guru besar, penghulu dan sebagainya. Tetapi apabila kita membaca dan memahami hadis ini maka jelas menunjukkan bahawa setiap orang di dunia ini adalah pemimpin. Oleh itu semua harus sedar bahawa mereka adalah seorang pemimpin.


Sebelum memimpin orang lain, seorang pemimpin harus memimpin diri sendiri terlebih dahulu.

Ada 3 elemen penting yang perlu diperhatikan oleh seorang pemimpin iaitu :


1) 1.Self Awareness

2) 2.Self Management

3) 3. Self Motivation


1) SELF AWARENESS

a) Kesedaran diri yang harus ada kepada seorang pemimpin iaitu sedar mereka adalah merupakan seorang hamba Allah. Seharusnya segala gerak kerjanya haruslahmerupakan manifestasi kepada kehambaannya kepada Allah, bukan hamba kepada nafsu, syaitan dan sebagainya.


“Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan

untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu. Az-zariat : 56”


b) Kesedaran yang seterusnya ialah menyedari tugasnya sebagai khalifah di muka bumi ini. Khalifah haruslah memakmurkan dunia bukan merosakkanya. Khalifah tugasnya mendirikan agama dan mentadbir urusan dunia dengan agama secara keseluruhan.


Wahai Daud, Sesungguhnya Kami telah menjadikanmu khalifah di bumi, maka jalankanlah hukum di antara manusia dengan (Hukum syariat) yang benar (yang diwahyukan kepadamu); dan janganlah engkau menurut hawa nafsu, kerana yang demikian itu akan menyesatkanmu dari jalan Allah. Sesungguhnya orang-orang yang sesat dari jalan Allah, akan beroleh azab Yang berat pada hari hitungan amal, disebabkan mereka melupakan (jalan Allah) itu.


2) Self Management


a) - > Pengurusan diri yang baik harus diamalkan dan usaha ini bermula dengan niat yang baik dipermulaan hari.

b) -> Mempunyai jadual harian dan melatih disiplin diri


3) Self Motivation

Pemimpin harus sentiasa mempunyai motivasi diri yang tinggi. Sunnah Rasulullah melazimkan membaca doa-doa setiap kali melakukan sesuatu perkara. Doa yang boleh diamalkan pemimpin ialah :


اللهُمَّ إِنِّي أَعُوذُبِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ وَأَعُْوذُ بِكَ مِنَ الْعَجْلِ وَالْكَسَلِ وَأَعُوْذُبِكَ مِنْ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَأَعُوْذُ بِكَ مِنَ غَلَبَتْ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ.
0 comments:

 
Fikrah Seorang Mursyid. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.